Laiturit valitaan rannan ominaisuuksien ja käyttötarkoituksen mukaan

17 February 2023
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog

jaa  

Laiturityyppejä on olemassa erilaisia ja sopivan laiturityypin valintaan vaikuttavat sekä rannan ominaisuudet että sen käyttötarkoitus. Tervetuloa blogin pariin, mukavaa, kun löysit tänne. Tämänkertaisesta kirjoituksesta, jonka aiheena on laiturit, voit lukea lisää eri laiturityypeistä, minkälaiseen rantaan ne sopivat ja minkälaisia ominaisuuksia erilaisilla laiturityypeillä on.

Erilaisia laiturityyppejä ja niiden ominaisuuksia

Laiturit voidaan rakentaa kiinteäksi, kuten esimerkiksi pukkilaituri, paalulaituri, arkkulaituri tai konsolilaituri ja laiturit voidaan myös rakentaa kelluvaksi. Pukkilaituri sopii kovapohjaiseen ja kiviseen rantaan, jossa veden syvyys on alle kaksi metriä, eikä rannassa ole suuria korkeusvaihteluita. Pukkilaituria varten pohjaan ei tarvitse hakata paaluja, vaan laiturin silta rakennetaan pukkien varaan. Kun pukit ovat lopullisessa paikassa, kiinnitetään ne pohjaan latomalla niiden alaosan arinalle kiviä tarpeellinen määrä, niin että niiden paino pitää pukit paikallaan.

Paalulaituri sopii pehmeäpohjaiseen sora-, hiekka- tai mutapohjaiseen rantaan

Paalulaituri sopii pehmeäpohjaiseen rantaan, koska paalut hakataan syvälle pohjaan lekalla tai juntalla. Paalulaituri laiturityypiksi valitessa, kannattaa myös ottaa huomioon, että veden syvyys ei ole kahta metriä suurempi, eikä rannassa ole suuria veden korkeusvaihteluita. Paaluina voi käyttää esimerkiksi pyöreää puuta, joka katkaistaan oikeaan pituuteen vasta paalujen pohjaan kiinnittämisen ja siltarakenteen asentamisen jälkeen. Paaluja pohjaan lyötäessä ei voi olla varma, kuinka syvälle ne saadaan hakattua, mutta laiturista tulee sitä tukevampi, mitä syvemmälle paalut saadaan hakattua. Paalulaituri voidaan myös rakentaa säädettäväksi laituriksi.

Arkkulaituri, konsolilaituri ja kelluva laituri sopivat myös tuulisille rannoille

Arkkulaituri sopii rantaan, jossa tarvitaan tukevaa laituria. Arkkulaituri on hyvä ratkaisu esimerkiksi silloin, kun ranta on tuulinen, rantaan tarvitaan isoa laituria tai sitä ei voida kiinnittää pohjaan paaluilla. Arkkulaituri rakennetaan lankuista, jotka ovat kestopuuta ja sen alaosaan rakennetaan arkku, jonne kasataan kiviä pitämään laituri paikallaan. Arkkulaituri kestää myös jäiden aiheuttamaa rasitusta. Konsolilaituri sopii jyrkkään rantaan, jossa on kallio tai kiviä, johon se voidaan kiinnittää. Rantaan voidaan myös rakentaa betonista perustukset laiturille. Konsolilaituri kestää myös jäiden ja vuorovesien rasitusta rakenteensa vuoksi. Kelluva laituri on hyvä vaihtoehto tuuliselle rannalle, jossa voi myös olla veden korkeuden vaihtelua ja kohtuullista aaltojen muodostusta. Kelluva laituri on myös mahdollista nostaa talveksi rannalle, tarpeen mukaan. Saaristorakennus Ketonen Oy valmistaa laiturit mittatilaustyönä.