Peltikatto on hyvä vaihtoehto kattomateriaaliksi

14 March 2022
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog

jaa  

Katosta sanotaan yleensä, että se on talon viides julkisivu, joten katto on yksi talon tärkeimmistä osista, eikä sen laadusta kannata tinkiä. Tervetuloa blogin pariin, tällä kertaa perehdymme peltokattojen maailmaan. Peltikattoja on saatavilla useissa eri väreissä ja malleissa, eli ammattilaissanastossa profiileissa. Kun malttaa hieman perehtyä peltikaton valintaan saa talolleen kauniin ja kestävän kattoratkaisun. Ohut teräslevy on pitkäkestoinen ja luotettava kattomateriaali, joka kestää sään aiheuttamaa rasitusta vuosikymmenten ajan. Joten voidaan sanoa että teräs on erittäin vahva materiaali ja suojaa hyvin kotiasi.

Peltikatoissa on paljon valinnanvaraa

Uuden katon suunnittelijalla on paljon vaihtoehtoja, silloin kun päädytään valitsemaan peltikatto. Kattoprofiileja on useita, kuten perinteisiä suorarautamalleja, erilaisia lukkosaumoja sekä esimerkiksi erilaisia tiilimalleja. Maalipinnoitetuttuja peltikattoja on saatavilla useissa eri väreissä ja voit päättää jopa katon kiillon määrän. Yleensä suositellaan käyttämään suhteellisen kiiltävää pinnoitetta, sillä siihen ei pääse kertymään likaa tai kasvustoa niin nopeasti. Mattapintaisia vaihtoehtoja taas suositaan aurinkoisissa ympäristöissä, kuten vaikkapa rannoilla. Tähän syynä on että halutaan välttää katon heijastelua ja kiiltelyä. Ohut teräslevy painaa huomattavasti tiiltä vähemmän, joka on hyväksi talon kantaville rakenteille. Oikein kiinnitetty peltikatto myös lisää rakenteiden lujuutta ja kestää hyvin katolla liikkumisen, lumen painon sekä voimakkaat vuodenaikojen vaihtelut.

Kestävyys tarkoittaa myös ekologisuutta

Hyvälaatuisen peltikaton elinkaari on pitkä ja katon huoltaminen on helppoa. Katon kantavuus ja vuotamattomuus säilyy lähes uudenveroisena kun profiili- ja saumapellit on kiinnitetty oikein. Katosta kannattaa toki myös huolehtia, sillä ruostuminen paljastaa tulevat ongelmat ajoissa. Pinnoite vaikuttaa siihen, miten katosta pystytään pitämään huolta. Tämän päivän pinnoitteet antavat peltikatolle erinomaisen korroosio kestävyyden. Maalipinnoitettujen ohuiden teräslevyjen valmistus on tarkasti kontrolloitua, joten huonoja peltieriä ei pääse tehtaalta markkinoille. Hyvä pinnoite tarkoittaa sitä että teräs ei pääse haurastumaan vanhetessaan kuten esimerkiksi tiili tai huopa. Peltikatossa on harvemmin yllättäviä vuotoja, sillä siinä on hyvin vähän saumoja, joista vesi voisi päästä rakenteisiin. Useimmiten peltikaton kustannukset pysyvät maltillisina, koska peltikatto kestää vuosikymmeniä ilman minkään laisia suurempia huoltotoimenpiteitä. Kestävyys taas tarkoittaa ekologisuutta. Peltikatto on huomattavasti ekologisempi vaihtoehtokuin kuin esimerkiksi huopakatto sillä, kun joskus on aika uusia katto, ovat ohuet teräslevyt melkein 100% kierrätettävää materiaalia. Lumo Rakennus Oy on kattojen asennuksen ammattilainen.