Venepaikan vuokraaminen talveksi

6 December 2021
 Kategoriat: , Blog

jaa  

Kun omistuksessa on vene, tai sen hankinta on mielen päällä, on hyvä myös miettiä kuinka venettä tullaan säilyttämään etenkin talviaikaan. Osa säilyttää venettä omalla kotipihalla, mutta paikan voi halutessaan myös vuokrata. Eri kaupungeissa on tarjolla erilaisia venepaikkoja. Vapaat venepaikat myöskin vaihtelevat paikkakunnan mukaan, mutta sen suhteen on hyvä olla ajoissa asialla. Paikat täyttyvät nopeasti, ja usein saattaa olla että venepaikoilla voi olla vuosittain vakituiset vuokraajat, jotka saavat paikat ensimmäisenä. Monissa paikoissa käytössä on sähköinen varausjärjestelmä, mutta on halutessaan voi myös soittaa ja tiedustella olisiko paikkoja saatavilla. Veneen vuokrapaikan suhteen on otettava huomioon erilaisia tekijöitä. Sopivan säilytyspaikan löytämisessä otetaan huomioon veneen pituus ja leveys, sekä myös syväys mikäli kyseessä on purjevene. Vuosittainen veneilykausi alkaa 1.5 ja se päättyy 31.10. 

Huomioonotettavia asioita venepaikan vuokraamiseen liittyen 

Mahdollisuus säilyttää vene sisätiloissa talven yli on kaikista ihanteellisin vaihtoehto. Silloin siitä on myös helppo pitää huolta ja tehdä pieniä tarvittavia huoltotöitä myös talviaikaan. Kun kesä koittaa, on vene valmiina kaudelle. Vaihtoehtoja paikasta riippuen voi olla esimerkiksi perinteinen kylmähalli, tai kylmähalli joka on varustettu ilmakuivajaalla. On olemassa myös lämmitettyjä halleja. Veneen ylläpito ja huolehtiminen on tärkeää, sillä se auttaa pitämään veneen hyvänä mahdollisesti monia kymmeniä vuosia. Jotta vene saadaan säilytykseen, tarvitaan siihen veneen nostopalvelu sekä myöskin itse kuljetus. Kun vuokrataan venepaikka, on hyvä tiedustella eri paikoista sekä ottaa selvää hinnoittelusta. 

Veneen huolto talvella

Veneestä riippuen, on perämoottorin sekä keskimoottorin huolto tärkeää myös talvella. Moottorit tulisi säilyttää kuivassa tilassa, joka on myös ilmastoitu. Niitä ei tulisi myöskään peittää. On hyvä tarkistaa, ettei polttoainesäiliöön jää vettä tai likaa, joka voi vaikuttaa moottorin toimivuuteen myöhemmin. Kun tämä on tarkistettu, tulee se täyttää polttoaineella pintaan saakka. Myös akkua on hyvä ladata talviaikaan muutaman kerran, jotta se pysyy käyttökelpoisena. Purjeet tulisi myöskin säilyttää kuivassa ja lämpöisessä tilassa. Maston irroittamista suositellaan, mutta mikäli sen jättää paikoilleen, on hyvä huolehtia muut tavarat pois veneestä siltä varalta, jos se kaatuu. Kun vuokraa venepaikan, ohjeistuksia näihin tarjoavat mielellään myös ammattilaiset, kuten esimerkiksi S-Marin Oy, jolloin saadaan turvallinen säilytys taattua.