Painunut lattia voi johtua monesta syystä

13 July 2021
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog

jaa  

Painunut lattia voi johtua monesta syystä

Talon painuminen ei ole harvinainen ongelma, mutta siihen kannattaa reagoida nopeasti ja selvittää painumisen syy. Talon painumista voi tapahtua perustuksissa, välipohjissa ja vesikatoissa. Painuminen tapahtuu yleensä hitaasti, eikä sitä välttämättä heti huomaa. Haitat, joita painuminen aiheuttaa, voivat olla esteettisiä, asumismukavuutta haittaavia tai rakenteellisesti merkittäviä. Yleisesti painunut lattia heikentää kuitenkin asumismukavuutta ja kiinteistön arvoa ja se voi myös jopa vaarantaa asukkaiden turvallisuuden. Painumaongelmia voi ilmetä sekä uusissa että vanhoissa taloissa ja ne voivat johtua monesta eri syystä.

Painumisongelmiin löytyy monia erilaisia syitä

Usein ongelmat johtuvat maaperästä, jonka laatua ei ole selvitetty huolellisesti ennen rakentamista, etenkin vanhemmissa taloissa. Maaperän olosuhteiden muutokset, kuten esimerkiksi kosteuden muutokset, aiheuttavat rakennusten painumista, etenkin, jos ne ovat savipohjaiselle maalle rakennettuja. Myös suuret puut, joiden juuret menevät rakennuksen alle ja imevät maaperästä kosteutta, tai vaurioituneista viemäreistä vuotava vesi, joka pehmentää tai huuhtoo maaperää pois, saattavat olla vajoamisen syynä. Puutteelliset perustustyöt ja läheinen rakennustyömaa voivat myös muuttaa maaperän koostumusta niin, että lopputuloksena on painunut lattia. Talon painumisen merkkejä ovat yleensä esimerkiksi; halkeamat sokkelissa ja seinissä, epätasaiset ja kallellaan olevat lattiat, odottamattomat rakenteelliset vauriot, jos ikkunat tai ovet eivät avaudu tai sulkeudu kunnolla, pesuhuoneessa tai kylpyammeessa vesi valuu väärään suuntaan, viemärit vetävät huonosti tai eivät ollenkaan, savupiipussa olevat halkeamat tai sen kallistuminen ja vesivahingot voivat myös johtua rakennuksen liikkumisesta.

Lattian nosto korjaa painuneen lattian

Jos talossa havaitsee painumista tai muita siihen viittaavia vaurioita, kannattaa välittömästi ottaa yhteyttä asiantuntijaan ja tilata tarkistuskäynti. Painunut lattia voidaan korjata ja mitä aiemmin painauma havaitaan ja korjataan, sitä vähemmän se ehtii aiheuttaa vaurioita. Riippuen painumisen syystä, valitaan korjausmenetelmä sen mukaan. Yksi nykyisin usein käytetty metodi lattian nostoon on geopolymeeriteknologia, jolla talon tai muiden rakenteiden painuminen saadaan nopeasti pysäytettyä ja se on myös menetelmänä kustannustehokas. Geopolymeeriteknologiaa voidaan hyödyntää lähes kaikissa kohteissa, riippumatta talotyypistä tai talon iästä. Perinteiset menetelmät, kuten uudelleen paaluttaminen ja tukeminen ovat yleensä menetelminä monimutkaisempia ja kalliimpia. Lattian nosto tai sen tukeminen kannattaa antaa ammattilaisen hoidettavaksi mahdollisimman nopeasti painumisongelman havaittuaan ja tarkistettuaan.

Painuneiden lattioiden ja rakennusten oikaisutöistä voit lukea esimerkiksi Kuretekniikka Oy sivuilta.