Laiturit tulee tarkistaa ja huoltaa vuosittain

13 July 2021
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog

jaa  

Mökillä on mukavaa viettää lomapäiviä, saunoa, pulahtaa laiturilta uimaan ja sen jälkeen lämmitellä auringossa. Mökkeily on monen rakas harrastus, johon kuuluu rentoutumista, mutta myös kaikenlaista puuhaa mökin kunnostamisen ja parantelun parissa. Joskus uusitaan esimerkiksi saunat ja laiturit, toisinaan taas täytyy vaikkapa maalikerros uusia. Monet menevät mökille koko kesäloman ajaksi ja toiset käyvät siellä myös viikonloppuisin. Luonnosta nauttiminen on mökillä yleensä kuitenkin tärkeää, sekä ajan viettäminen perheen, ystävien ja sukulaisten kanssa. Marjastus, sienestys, kalastus ja metsässä samoilu kuuluvat myös monen mökkiharrastuksiin.

Mökillä puuhailu rentouttaa ympäri vuoden

Mökkeillä voi vuoden ympäri ja jokaisella vuodenajalla omat erityispiirteensä, josta mökillä pääsee nauttimaan eri tavalla kuin kiireisessä arjessa. Varustelutaso vaihtelee mökeillä paljon, toiset suosivat yksinkertaisia ja alkeellisempia olosuhteita arjen vastapainoksi, ja haluavat mielellään esimerkiksi lämmittää mökkiä perinteisesti puulla ja kantaa vedet kaivosta sisään. Mökillä askareiden parissa puuhailu toimii hyvänä rentoutus- ja palautus menetelmänä. Mökin kunnossapidossa on myös paljon puuhaa ja siihen kuuluu sekä vuosittain tehtäviä huoltotoimenpiteitä että pidemmällä aikavälillä suoritettavia tarkistuksia ja kunnossapitotöitä. Mökin laiminlyöminen näkyy usein jo nopeasti ja hoitamaton ja käyttämätön mökki myös rappeutua pikkuhiljaa, vaikka se olisi kuinka hyvin rakennettu. Helppoa huollettavuutta ja omia käyttötarpeita kannattaa miettiä jo mökin rakennusvaiheessa.

Mökin kunnossapito vaatii aikaa ja intoa

Jos mökkiä halutaan käyttää ympärivuotisesti, täytyy esimerkiksi viemäri- ja vesijohdot asentaa eri tavalla, kuin vain kesäisin käytettävälle mökille, että ne eivät jäätyisi talvella. Keväällä mökkikausi kannattaakin aloittaa kuntotarkastuksella, koska talvi on mökille ja taloille haastavaa aikaa. Kaikki mökkiin kuuluvat rakennelmat kannattaa tarkistaa huolella, esimerkiksi laiturit tarkistetaan joka kesä mahdollisten talvella aiheutuneiden vaurioiden varalta, että niiden käyttö olisi turvallista. Katot ja savupiiput kannattaa myös tarkistaa ja puhdistaa huolellisesti. Kaikki huolto- ja rakennustoimenpiteet voi toki myös teettää ammattilaisella, jos itsellä ei ole niihin aikaa tai tarvittavaa kokemusta. Jos esimerkiksi uuden laiturin rakentaminen tai asennus kuuluu tämän vuoden suunnitelmiisi, kannattaa miettiä sen käyttötarkoitus huolella, koska se ratkaisee myös, millainen laituri mökille kannattaa rakentaa. Asiantuntijalta kannattaa myös kysyä neuvoa ja vinkkejä, että lopputuloksesta tulee juuri sellainen kuin halutaan.

Voit tutustua esimerkiksi Saaristorakennus Ketonen Oy palveluihin mikäli uuden laiturin rakentaminen on seuraava projekti mökillä.