Milloin salaojaremontti on ajankohtainen vanhaan taloon?

6 May 2021
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog

jaa  

Miksi toimiva salaoja on tärkeä?

Salaoja on maan alla, rakennuksen ympärillä kulkeva rei'itetty putki, johon vesi johdetaan ja kerätään peruskaivoihin vesien poistamiseksi. Toimiva salaoja pitää rakennuksen kuivana ja suojaa talon rakenteita kosteus-, home-, ja routavaurioilta. Salaojan toimivuus on erittäin tärkeää myös rakennuksen kunnon ja hyvän sisäilman kannalta.

Salaojan toimivuuden tarkistaminen

Salaoja on rakennuksen näkymätön, mutta silti yksi sen tärkeimmistä osista. Salaojajärjestelmän toimivuus kannattaa tarkistaa kaikissa 90-luvulla ja sitä ennen rakennetuissa kiinteistöissä. Rakentamistekniikka on ollut erilaista vuosituhannen vaihteeseen saakka ja siksi tätä vanhemmissa kiinteistöissä on usein puutteelliset salaoja- ja sadevesijärjestelmät. Varmin tapa tarkastaa salaojan kunto on ammattilaisen suorittamalla kuvauksella.

Yleisempiä salaojaongelmien merkkejä:

 • Kosteus kivijalassa ja sen ympäristössä
 • Kalkkeumaa kivijalassa
 • Tunkkainen ja kostea sisäilma
 • Värimuutoksia ja kalkkia sokkelissa
 • Väärin ohjatut sadevedet
 • Salaojaputkia ei ole tai ne eivät toimi
 • Kellarissa voi olla vettä tai kosteutta tai ilma on kosteaa ja tunkkaista
 • Sadevesi ei poistu pihalta talon ympäriltä
 • Salaojien käyttöikä on noin 30 - 40 vuodessa

Kannattako salaojaremontti antaa ammattilaisen tehtäväksi vai onko se mahdollista tehdä itse?

Salaojaremontin voi tehdä itse, mutta salaojituksen tekeminen vanhaan taloon on tarkkaa työtä ja siihen tarvitaan myös paljon erilaisia tarvikkeita ja kalustoa. Virheellisten tai puutteellisten remonttien tekeminen voi koitua kalliiksi ja vakuutus ei myöskään korvaa puutteellista tai virheellisestä salaojituksesta koituvia vahinkoja. Ammattilaisen tekemänä lopputulos on taattu ja oikein huollettuna uudet salaojat voivat kestää talon loppu iän.

Mitä salaojaremontti maksaa?

Salaojan asennuksen ja remontin hinta vanhaan taloon on aina tapauskohtainen. Tarkan hinta-arvion voi antaa vasta kartoituskäynnin ja salaojakuvauksen jälkeen. Salaojaremontin kustannukset voivat olla useita tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja. Remontin tekijä kannattaa valita huolella ja kiinnittää huomiota muun muassa seuraaviin seikkoihin: 

 • Miten hinta määräytyy
 • Yrityksen kokemus salaojaremonteista ja asiakaspalaute
 • Kuinka kauan salaojaremontti tulee kestämään
 • Salaojaremontin dokumentointi ja takuu

Salaojaremontti on tärkeä investointi talon asukkaiden ja kiinteistön hyvin voinnin kannalta ja siihen voi myös hyödyntää kotitalousvähennystä jopa 2250 euroa henkilöä kohden. 

Lisätietoa salaojaremonteista voit lukea esimerkiksi Spaaki Oy sivuilta.