Maanrakennustyöt ovat erittäin tärkeä rakentamisen vaihe

11 March 2021
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog

jaa  

Talon rakentamiseen kuuluu monta vaihetta. Rakentajalta vaaditaankin kärsivällisyyttä prosessin loppuun viemisessä. Huolellinen suunnitteleminen ja ammattimainen toteutus ovat pitkäikäisen kiinteistön perusta. Tämänkertaisessa kirjoituksessani perehdyn tarkemmin rakentamisen alkuvaiheisiin, eli maanrakennukseen. Maanrakennustyöt ovat hyvin olennainen osa rakentamista, mutta niistä puhutaan blogimaailmassa yleensä melko vähän. Maanrakennus kun ei varsinaisesti lopputuloksesta ulospäin näy – paitsi jos se on tehty huolimattomasti.

Tontti vai talo – kumpi oli ensin?

Maanrakennuksella tarkoitetaan tontin muokkaamista siten, että se luo optimaalisen pohjan rakennettavalle kiinteistölle ja sen piha-alueelle. Tämän prosessin vaiheet riippuvat hyvin paljolti siitä, mitä ollaan rakentamassa ja millaiselle maaperälle. Ennen maan muokkaamista tulee siis olla tarkasti perillä näistä kahdesta asiasta.

Talon rakentamiseen voidaan lähteä kahdesta eri lähtökohdasta. Joko talo on rakennuttajan mielessä valmiina ja sille etsitään sopiva tontti. Tai sitten tontti on jo olemassa ja siihen rakennetaan paikkaan sopiva talo. Jos tonttia ollaan vasta hankkimassa, kannattaa ennen ostopäätöstä teettää kunnollinen maaperä- eli pohjatutkimus. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan määrittää se, mitä pohjatöitä tulee tehdä ennen kuin paikalle voidaan rakentaa talo.

Valitse työhön huolellinen ammattilainen

Maanrakennustyöt koostuvat monista eri vaiheista, joista ensimmäinen on edellä mainittu pohjatutkimus. Sen perusteella tehdään suunnitelma, ja valitaan työhön sopivat urakoitsijat tai rakennusliike. Usein maanrakennus tilataan talopaketista erillisenä osana, joten sen kustannuksiin tulee varautua erikseen. Tämän työvaiheen hinta riippuu siitä, mitä toimia tontin muokkaaminen sopivaksi vaatii, mutta karkeasti sanottuna puhutaan yleensä muutamasta tuhannesta kymmeneen tuhanteen euroon. Urakoitsijoita kannattaa kilpailuttaa itselle sopivan palvelun löytämiseksi. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että halvalla saa harvoin erinomaista jälkeä. Tässä vaiheessa ei kannata pihistellä, sillä huonosti tehdyt pohjatyöt aiheuttavat ongelmia myöhemmin ja niitä on jälkikäteen hyvin hankalaa ja kallista korjata. Pohjatöitä tekemään kannattaa siis valita alan ammattilainen. Tällainen on esimerkiksi Petjoi Racing Oy. Näin saat työt tehtyä kerralla huolellisesti, eikä huonosti rakennettua pohjaa tarvitse myöhemmin ihmetellä esimerkiksi talon vajoamisena.

Pohjatyöt tehdään louhimalla, täyttämällä, kaivamalla ja paaluttamalla. Kallioiselle tontille vaaditaan erilaisia keinoja kuin hiekkaiselle tai savimaalle. Huolellisesta pohjatutkimuksesta huolimatta voi maakerrosten alta paljastua myös yllätyksiä, joihin on hyvä varautua, sillä jokainen työvaihe on lisäkustannus.