Miten sirotelattia huolletaan?

21 January 2021
 Kategoriat: , Blog

jaa  

Betonilattiat kasvattavat suosiotaan. Ne lisäävät tilaan teollista viehätysvoimaa. Samaan aikaan betonilattia on hyvin monipuolinen ja se voidaan helposti yhdistää monenlaisiin sisustustyyleihin. Se on usein myös edullisempi toteuttaa kuin esimerkiksi puulattia, mutta sen lämmöneristävyys on yhtä lailla erinomainen. Jotta betonilattia kestää käytössä mahdollisimman kauan, kannattaa muutama seikka ottaa huomioon. Tässä artikkelissa kerronkin, kuinka pidät huolta betonilattiastasi.

Kannattaako lattiaa hioa?

Betonilattiaa ei ole pakko hioa, mutta hiomalla siihen saa kauniin, sileän pinnan ja halutunlaiset pintakuviot. Hiominen mahdollistaa niin matta- kuin kiiltäväpintaisen lopputuloksen. Tähän tehtävään kannattaa ehdottomasti palkata alan ammattilainen, jolta löytyy niin tehtävään tarvittavat välineet kuin ammattitaitokin. Yksi tällainen yritys on esimerkiksi Rakennuspalvelu Ihanamäki Oy.

Kuinka betonilattia, kuten sirotelattia, puhdistetaan?

Lattian puhdistamisessa käytettävät menetelmät riippuvat siitä, onko lattiaa pinnoitettu vai ei. Jos se on pinnoitettu, voit pyyhkäistä lian ja tahrat saippuaveteen kastetulla kostealla liinalla. Jos lattiaa ei ole pinnoitettu, on puhdistamisessa oltava varovaisempi. Tämän vuoksi ekspertit suosittelevat usein betonilattian pinnoittamista. Tämä tapahtuu esimerkiksi joko öljyämällä tai vahaamalla lattian pinta. Näin pinnasta tulee vettä hylkivä ja lika tarttuu siihen vähemmän tiukasti. Myös betonilattian maalaaminen on mahdollista.

Mitä betonilattian hoidossa tulisi välttää?

Viinietikan ja sitruunan hieromista lattian pintaan kannattaa välttää. Sen sijaan, että ne poistaisivat betonilattiasta tahrat, saattavat ne aiheuttaa uusia tahroja. Myöskään mitään hankaavia materiaaleja ei tule käyttää, sillä ne vahingoittavat lattian pintaa. Kalkkitahrojen poistamiseksi paras väline on keraaminen kaavin. 

Nesteiden, kuten kahvin tai punaviinin kaltaisten juomien roiskuttamista lattialle kannattaa välttää. Jos tällainen vahinko kuitenkin pääsee käymään, kannattaa tahran päälle heti kaataa hieman vettä. Hetken päästä veden voi pyyhkiä pois ja tahra toivottavasti lähtee sen mukana. Kivipinnoille tarkoitetun öljyn avulla voi pysyviä tahroja yrittää häivyttää.

Kuinka puhdistaa ulkona olevia betonilattioita?

Myös esimerkiksi terassille voidaan tehdä sirotelattia. Sen puhdistaminen aloitetaan lakaisemisesta, jonka jälkeen tahrat poistetaan yksitellen. Vasta tahranpoiston jälkeen pyyhitään koko lattia kostealla tai pestään esimerkiksi vesiletkun tai painepesurin avulla. Märkä pinta voidaan tarvittaessa harjata ruokasoodan tai muun tarkoitukseen sopivan puhdistusjauheen kanssa. Lopuksi lattia huuhdotaan vielä puhtaalla vedellä.