Injektointi on avuksi monessa rakennushankkeessa

18 December 2020
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog

jaa  

Tämän kertaisessa artikkelissani kerron teille rakentamisessa käytetystä tekniikasta nimeltään injektointi. Tämä menetelmä on hyvin monipuolinen ja sopii moniin kohteisiin. Injektoimalla voidaan niin kiinnittää kappaleita toisiinsa, tiivistää, paikata halkeamia kuin nostaa rakennuksiakin. Toivon artikkelista olevan sinulle hyötyä, oli rakennusprojektisi mikä tahansa.

Eri kohteisiin valitaan eri materiaali

Injektoinnilla tarkoitetaan sananmukaisesti jonkin aineen ruiskuttamista. Ruiskutettavana aineena voidaan käyttää monia eri raaka-aineita polyuretaanista sementtiin. Sopiva materiaali valitaan kohteen ja korjaustarpeen mukaan. Polyuretaania käytetään usein esimerkiksi vajonneiden rakennusten nostamiseen ja sementtiä betonirakenteen injektoimiseen ja lujittamiseen. Asiantunteva ammattilainen osaa valita sopivan aineen ruiskutettavaksi. Sellainen on esimerkiksi Suomen Rakennevahvistus Oy.

Helppo menetelmä rakenteen vahvistamiseen ja tiivistämiseen 

Ruiskuttamalla voidaan joko tehdä rakenteesta vesitiivis tai lujittaa sitä. Näistä jompikumpi tai molemmat ovat usein injektoinnin syinä. Halkeamat saadaan ruiskuttamalla niin tiiviiksi, ettei vesi pääse niistä läpi. Toisaalta ruiskuttaminen vahvistaa rakennetta, jos sen käyttö yllättäen vaatiikin suurempaa lujuutta. Injektointi on yleistä niin pientalorakentamisessa kuin infrastruktuurinkin korjaamisessa. Sen avulla voidaan nostaa painunut omakotitalo tai korjata pato tai silta. Menetelmässä valittua materiaalia, esimerkiksi sementtiä tai uretaania, ruiskutetaan rakenteen sisään siihen asennetun putken kautta. Ainetta syötetään aukkoon pikkuhiljaa, jotta voidaan arvioida milloin se on kokonaan täytetty. Usein aukkoon ei pysty näkemään, joten sen kunnollisen täyttymisen arvioiminen on ammattilaisen työtä.

Apua halkeamien korjaamiseen ja talon nostamiseen

Halkeamien korjaamiseen menetelmä on erinomainen. Kun ruiskutettavaksi materiaaliksi valitaan esimerkiksi itsestään paisuva polyuretaani, täyttää materiaali halkeaman ääriään myöten. Näin rakenteesta tulee jälleen tiivis ja aukoton. Ruiskuttaminen on erityisen hyvä vaihtoehto epämääräisen muotoisten halkeamien korjaamiseen. Injektoimalla voidaan kiinnittää myös irronneita laattoja ilman, että laatoitusta tarvitsee purkaa. Injektoimalla korjaaminen on huomattavasti kustannustehokkaampaa kuin uuden rakenteen rakentaminen. 

Vajonnutta rakennusta nostettaessa materiaalia ruiskutetaan niin ikään sitä varten tehdyistä aukoista. Tällä kertaa aukot on tehty talon lattian läpi ja paisuessaan talon alla nostaa materiaali samalla sen pohjaa. Tämä menetelmä onkin erinomainen vaihtoehto vajonneen talon nostamiseen. Kun rakennusta suojellaan injektoinnin avulla vesivahingoilta, puhutaan usein kapillaarikatkosta. Sen tarkoitus on estää kosteuden nousu rakenteeseen.