Hissiremontti tulee usein ajankohtaiseksi 20 vuoden välein

19 October 2020
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog

jaa  

Monenlaiset remontit ja saneeraukset tulevat eteen rakennuksen täyttäessä kaksikymmentä vuotta. Toki monet elementit säilyvät käyttökelpoisina paljon kauemminkin, ja toisaalta toiset asiat saattavat vaatia uusimista jo aiemmin. Yksi kerrostalon tärkeistä elementeistä, hissi, voi olla remontin tarpeessa 20-30 vuoden iässä.

Esteettömyys on ihmisoikeuskysymys

Toimiva hissi on monelle kerrostalossa asuvalle helpon ja sujuvan arjen tae. Ilman hissiä on asuminen ylemmissä kerroksissa hankalaa, varsinkin jos perheessä on lapsia tai liikkumisrajoitteisia ihmisiä. Perusterveelle portaiden käveleminen on hyvästä, mutta esimerkiksi suurten ruokaostosten tai muiden kantamusten kanssa talon hissittömyys saattaa alkaa pidemmän päälle rasittaa. Useissa vanhoissa ja joissakin uudemmissa kerrostaloissa hissiä ei ole ollenkaan, mutta onneksi se on mahdollista asentaa myös jälkikäteen. Asennus voidaan toteuttaa talon porraskäytävässä tai tilan puuttuessa hissi voidaan myös asentaa talon ulkoseinään. Esteettömällä hissillä varustettu rakennus on oikeastaan ihmisoikeuskysymys, sillä sen avulla kaikilla ihmisillä liikkumiskyvystä riippumatta on samanlainen mahdollisuus asioida ja elää kyseessä olevassa talossa.

Laitetta pitää huoltaa ja korjata säännöllisesti

Pelkkä hissin asentaminen taloon ei riitä, sillä paljon mekaniikkaa sisältävää laitetta täytyy tietysti huoltaa. Säännöllinen huolto takaa hissin toimivuuden ja turvallisuuden käyttäjilleen. Huollosta huolimatta hissi täytyy jossain vaiheessa uusia tai jopa vaihtaa kokonaan uuteen, hissin iästä ja tyypistä riippuen. Taloyhtiössä hissiremonttia kannattaa alkaa miettiä, kun edellinen on noin 20 vuotta vanha. Remontti voi toki tulla ajankohtaiseksi jo paljon aiemmin, jos laitteessa huomataan vikoja jo ennen tätä. Ensin laitteen nykyinen kunto tarkistetaan, jonka jälkeen hissiremontin kiireellisyys arvioidaan, arviointeja hoitaa esimerkiksi Schindler Oy. Samalla arvioidaan myös riittääkö pelkkä osien vaihto uusiin tai hissin modernisointi, vai pitääkö koko laite vaihtaa uuteen.

Saneeraus ei yleensä aiheuta suurta haittaa asumiselle - hissi tosin on luonnollisesti poissa käytöstä remontin ajan. Siitä on hyvä ilmoittaa esimerkiksi vuokralaisille hyvissä ajoin ja mahdollisuuksien mukaan järjestää liikkumisapua heille, jotka eivät pysty portaissa liikkumaan. Hissin saneerauksen kesto on yleensä pari viikkoa, mutta se riippuu suuresti siitä mitä remontissa tehdään. Joka tapauksessa remontti on välttämätön, jotta hissi on turvallinen käyttää.