Erilaiset lämmitysmuodot - maalämpö on ekologinen ja varma valinta

7 October 2020
 Kategoriat: , Blog

jaa  

Omakotitaloa rakentaessa tulee muiden päätösten ohella tehdä päätös lämmitysmenetelmästä. Eri menetelmillä on erilaisia vahvuuksia ja heikkouksia, joista kerron lisää tässä artikkelissa. Rakentajan kannattaa punnita eri lämmitystapojen asennus- ja käyttökustannuksia, niiden pitkäikäisyyttä, korjaustarpeita sekä ekologisuutta. Menetelmän valintaan vaikuttaa myös esimerkiksi talon koko.

Valitse uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö

Sähkölämmitys on edullinen asentaa. Sen kulutusta on melko helppoa itse säännöstellä ja seurata. Sähkön toimittajan valinnalla voidaan vaikuttaa tämän lämmitysmuodon ympäristöystävällisyyteen. Valitsemalla uusiutuvalla energialla, esimerkiksi tuuli- tai aurinkovoimalla tuotetun sähkön, säästät luonnonvaroja ja vähennät hiilidioksidipäästöjä. Sähkölämmityksen käyttökustannukset voivat erityisesti talvella nousta korkeiksi.

Perinteiset menetelmät - puu- ja öljylämmitys

Öljylämmitystä ei enää juurikaan valita uusiin rakennuksiin. Öljy ei ole uusiutuva raaka-aine, joten sen ympäristökuormitus on kyseenalaista. Toisaalta moderneilla tekniikoilla öljystä saatu lämpö saadaan lähes sataprosenttisesti käyttöön. Myös biopolttoöljyn käyttö on mahdollista. Öljyn hinta vaihtelee paljon, jolloin lämmityksestä saattaa tulla yllättäviä kuluja. Puulämmitys on perinteinen lämmitysmenetelmä, joka takaa varman lämmön esimerkiksi myrskyistä ja muista katkoksista huolimatta. Puu valitaan usein lisäenergian lähteeksi, esimerkiksi sähkölämmityksen rinnalle.

Maalämpö vai kaukolämpö

Maalämpö on auringosta peräisin olevaa, eli uusiutuvaa energiaa. Auringon tuottama lämpö otetaan maasta talteen lämpöpumpun avulla ja käytetään hyödyksi esimerkiksi talon lämmityksessä. Maalämpö on luotettava, energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmityksen muoto, jota tarjoaa esimerkiksi TNT-Putki Oy Ab. Maalämpöpumpun asentaminen maksaa reilusta kymmenestä tuhannesta useampiin kymmeniin tuhansiin, mutta käytössä se on melko edullinen lämmitysratkaisu, joten usein asennuskustannukset maksavat itsensä takaisin. Kaukolämpö, joka on Suomessa yleisin lämmityksen muoto, on myös mahdollista asentaa omakotitaloon. Sen asennuskustannukset nousevat yli kymmeneen tuhanteen euroon, tosin ne riippuvat suuresti talon sijainnista. Käytössä kaukolämpö tulee usein esimerkiksi maalämpöä kalliimmaksi.

Ilmalämpöpumpulla edullista lämmitystä tai viilennystä

Ilmalämpöpumppu on huomattavasti edullisempi asentaa kuin maalämpö, mutta sillä voidaan vain täydentää muita lämmitysmuotoja. Ilmalämpöpumppua voidaan käyttää viilentämiseen kesällä ja lämmitykseen syksyllä ja keväällä, mutta talven kovilla pakkasilla se ei riitä. Lisäksi tällä menetelmällä ei voida lämmittää vettä. Ilmalämpöpumpusta voi olla hyötyä esimerkiksi sähkö-, öljy- tai puulämmityksen rinnalla erilaisissa kohteissa, kuten vapaa-ajan asunnoissa.