Leikkipaikan rakentamisessa apuna toimivat niin porakone kuin liukulaakeritkin

28 September 2020
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog

jaa  

Oma leikkipaikka takapihalla on monen lapsiperheen unelma. Jos tilaa riittää ja pora pysyy kädessä, voi leikkipaikan toteuttaa itsekin. Silloin lapset pääsevät leikkimään juuri heitä varten suunniteltuun paikkaan. Leikkipaikkaa rakentaessa kannattaa mielessä pitää käyttäjäystävällisyyden lisäksi myös turvallisuus.

Aloita hiekkalaatikosta, siirry sitten haastavampiin projekteihin

Leikkipaikan rakentamisen voi aloittaa helposti nikkaroimalla hiekkalaatikon. Sitä varten et tarvitse kuin muutaman laudanpätkän ja ruuvin tai naulan sekä tietysti hiekkaa. Astetta hienompaan versioon voit rakentaa myös kannen, jolloin hiekka ja lelut pysyvät suojassa säältä ja eläimiltä. Aurinkoisia päiviä varten hiekkalaatikon ylle voi rakentaa katoksen. Näin ei tarvitse kantaa huolta auringonpistoksista. Liukumäki onkin jo astetta haastavampi projekti. Erilaisia liukumäkien ja kiipeilytelineiden osia on saatavilla rakennus- ja puutarhaliikkeissä. Niitä yhdistelemällä saat aikaiseksi unelmien linnoituksen. Kannattaa kurkkia myös käytettynä myytäviä osia. Mielikuvituksellinen ja taitava rakentaja rakentaa kaikki osat itse. Varsinkin korkeampia viritelmiä rakentaessa tulee kiinnittää aivan erityistä huomiota turvallisuuteen, jotta leikkipaikalla on mukava viettää aikaa.

Keinu on koko perheen suosikki

Niin lapset kuin aikuisetkin rakastavat keinumista. Sen edestakainen liike saa mielen rauhalliseksi. Keinu on helppo pystyttää itse, varsinkin jos pihassa on tukeva puu, jonka oksaan keinun saa roikkumaan. Jos sopivaa puuta ei ole, ei keinutelineen pystyttäminen ole ongelma. Tärkeintä on varmistaa, että teline pysyy tukevasti paikallaan - se pitäisi saada syvälle maahan, ja että keinu kantaa painavampaakin leikkijää. Keinun rakentamisessa voi käyttää liukulaakereita, joiden avulla keinun saa heilumaan. Laakereita myy esimerkiksi Keskipakovalu Oy.  Ne on suunniteltu kestämään kovaa kulutusta. Liukulaakereita käytetään muun muassa autoteollisuudessa. Mukava vaihtoehto perinteiselle keinulle on riippumatto tai riippukeinu, joita tosin kannattaa puutarhassa olla useampi, sillä ne saattavat muodostua koko perheen suosikeiksi.

Lisää riemua leikkikeittiöstä ja -mökistä

Lapsille voi ideoida kaikenlaista muutakin kivaa vaikkapa puutavarakaupan ylijäämästä. Miltä kuulostaisi ulos rakennettu pieni keittiö tai parkour-rata. Futismaalit ja oleskelunurkkaukset onnistuvat niin ikään omin käsin. Leikkimökki on klassinen lasten suosikki, joka viihdyttää vuodesta toiseen. Sen rakentamiseen vaaditaankin jo hieman enemmän näppäryyttä, mutta kokenut tee-se-itse-rakentaja saa mökinkin pystyyn kommelluksitta. Lapset voivat osallistua mökin sisustamiseen ja vaikkapa oman puutarhan hoitamiseen.