Milloin kiinteistö kaipaa uudistamista - ulkoseinien maalaamisesta putkiremonttiin

7 September 2020
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog

jaa  

Oletko ennen 1990-lukua rakennetun kiinteistön omistaja tai osakas? Tai harkitsetko ehkä tällaisen ostoa? Yli kolmekymmentä vuotta vanhan asunnon omistajana on hyvä olla varautunut tulevien vuosien suurempiin remonttitarpeisiin, sillä monet talon osat alkavat kaivata uudistamista tämän iän ylitettyään. Kiinteistöstä voi teettää kuntoarvion, jonka perusteella sen eri osien remonttitarve on helpompi määritellä.

Talon hyvä kunto on monien osa-alueiden summa

Talon ulkoasun remontointitarpeeseen ja -tiheyteen vaikuttavat siihen käytetyt rakennusmateriaalit. Jotkin seinämateriaalit kestävät aikaa toisia paremmin. Pelkkä maalaaminen on edullisempaa kuin esimerkiksi hiekkapuhallusta tai saumausta vaativien kohteiden uusiminen. Julkisivuremontin yhteydessä voidaan joutua myös uusimaan parveketta tai ikkunoita.

Katto on koetuksella Pohjoisen vaihtelevassa ilmastossa ja ehjän katon tärkeys korostuu täällä. Tiili- tai peltikatto voi hyvinkin saavuttaa 50 vuoden iän ennen suuremman korjauksen tarvetta, kun taas huopakatto joudutaan uusimaan huomattavasti aiemmin. Myös katon muoto vaikuttaa sen elinikään - tasakatot kaipaavat uusimista muita nopeammin. Ikkunoiden käyttöikä on usein jotakin kolmenkymmenen ja viidenkymmenen vuoden väliltä. Hissin remontointi tulee usein ajankohtaiseksi noin 30 vuoden iässä. Huolellisesti huollettu hissi saattaa kestää kauemmin kuin sellainen, jonka säännöllisestä huollosta on tingitty. Toimiva hissi on monelle kerrostalossa asuvalle sujuvan arjen ehto, joten sitä ei voi jättää huomiotta.

Linjasaneeraus eli putkiremontti on yksi yleisemmin asuntokauppojen yhteydessä mainittu asia. Se tulee ajankohtaiseksi kiinteistön saavuttaessa 40 vuotta. Se on suuri urakka, joka tulisi kuitenkin hoitaa ajallaan, jotta vältyttäisiin esimerkiksi kosteusvaurioilta. Putkiremontissa uusitaan sananmukaisesti putkia, mutta myös eristeitä ja sähköjä. Remontteja tekee esimerkiki Viikin Rakennus Oy. Kylpyhuone saa saneerauksen yhteydessä useimmiten kokonaan uuden ilmeen. Putkien uusiminen kokonaan on kallein linjasaneerauksen muoto, mutta se on myös todennäköisesti kestävin vaihtoehto. Näin ollen seuraava remontintarve ei tule eteen yhtä pian kuin putkien sukittamisen tai pinnoittamisen jälkeen saattaisi tulla. Urakka kokonaisuudessaan kestää usein kuukausia ja sen aikana asunnossa on yleensä mahdotonta asua, joten sen suunnittelu tulee ajoittaa hyvissä ajoin ennen akuuttia tarvetta. Toisaalta linjasaneerauksen aikana voidaan suorittaa myös muita uudistuksia, koska asunnossa ei oleskele sillä hetkellä kukaan.